eten ... EN TOEN WAS ER PITA Antwerpen - Een pita (broodje), ook wel eens shoarma (vlees) genoemd, is een plat rond broodje met een zachte korst. Het wordt overlangs ingesneden zo- dat er een soort hol pannekoekje ontstaat, waarin geroosterde stukjes vlees worden gestopt en op smaak gebracht met kruiden en verscheidene huisgemaakte sauzen.
Geschiedenis - Shoarma is een gerecht uit de keuken van het Midden-Oosten. De naam is een vertaling van het Turkse çevirme, draaiend, met dezelfde betekenis als doner kebab, draaien ding. De naam duidt op het meestal vertikaal opge- stelde spit, waaraan lamsvlees , kip, kalkoen, runds of varkensvlees geroosterd wordt. Dit geroosterde vlees, dat voor het roosteren gemarineerd is, wordt dun afgeschraapt en in een pitabroodje gegeten. Gyros is een traditioneel Grieks (fastfood) gerecht bestaande uit aan een grote spies gegrild varkensvlees, in reepjes gesneden en gekruid. Het lijkt enigzins op shoarma. De geschiedenis leert ons dat het broodje uitgevonden werd de Bedoeinen, Bedoeienen zijn voor- namelijk Arabische woestijnbewoners in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Bedoeienen leven soms in tenten en hebben een nomadisch, semi-nomadisch of sedentair bestaan.
Bereiding - Ze bakten hun brood tijdens de bereiding van het avondmaal. Graanpoeder en water werden tot bolletjes gekneed en gebakken in open vuur. De Bodoeinen bewaarden hun melk in huiden, waardoor een soort yoghurt ontstond. Daarom wordt in veel landen en culturen pita brood veel met yoghurt gecombineerd. Benamingen - Hetzeflde broodje heeft in vele landen verschillende namen : Griekenland - Pita, Israel - Pitta, Turkije - Doner, Algerije - Kesra, Libanon - Kemja, Marokko - Khubiz, Syrie - Khubiz, Egypte - Aysch, Palestina - Khibis Arabi .